(1) According to World Economic Outlook by the International Monetary Fund (IMF), what is the forecast for India’s growth for the yea 2017?

(A) 6.9%

(B) 6.8%

(C) 6.7%

(D) 6.5%

(2) In October 2017, who has been appointed as the new Chairman of the Film and Television Institute of India (FTII)?

(A) Farhan Akhtar

(B) Prasoon Joshi

(C) Sanjay Leela Bhansali

(D) Anupam Kher

(3) Which of the following countries will assist Indian Railways to make country’s existing rail corridors semi high speed with trains running at 200 km per hour?

(A) Germany

(B) Japan

(C) China

(D) USA

(4) What is the theme for the 2017 International Day of the Girl Child?

(A) Ending child marriage

(B) Innovating for girl’s education

(C) Empowering Adolescent Girls: Ending the Cycle of Violence

(D) The Power of the Adolescent Girl: Vision for 2030

(5) Who has been bestowed with the 2017 Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in Public Administration, Academics and Management?

(A) Meera Thakur

(B) Bindeshwar Pathak

(C) K C Gupta

(D) M N Ramakrishna

(6) Who has been appointed as the new president of the US-India Business Council (USIBC)?

(A) Nisha Desai Sardana

(B) Reena Khatter Biswal

(C) Nisha Desai Biswal

(D) Reena Khatter Sardana

(7) Which state government has recently implemented the Senior Citizen Health Insurance Scheme (SCHIS)?

(A) Jharkhand

(B) Sikkim

(C) Arunachal Pradesh

(D) Himachal Pradesh

(8) Which of the following country launched its fourth Michibiki satellite for a new high-precision global positioning system (GPS) in October 2017?

(A) China

(B) Germany

(C) USA

(D) Japan

(9) Which of the following state government launched Sankalp Seva bus service of 50 buses to connect the villages in the state?

(A) Uttarakhand

(B) Chhattisgarh

(C) Jharkhand

(D) Uttar Pradesh

(10) Maharashtra State government has launched the ‘MahaLabharthi‘ portal. It will deal with ______.

(A) Land records

(B) Government schemes

(C) Right to Information

(D) Caste certificates

(11) The BCCI has made it compulsory for the Indian cricket team to take the ______ test.

(A) Isokinetics

(B) Yo-Yo

(C) Powerlifting

(D) Cables

(12) Who among the following quit from the post of Facebook India Managing Director (MD) in October 2017?

(A) Sandeep Bhushan

(B) Umang Bhushan

(C) Sandeep Bedi

(D) Umang Bedi

(13) Who has been appointed the new Ambassador to Principality of Monaco?

(A) Sanjiv Singla

(B) Arun Kumar Singh

(C) Mohan Kumar

(D) V M Kwatra

(14) In October 2017, the Federation Internationale de Football Association (FIFA) suspended which country team from international football because of undue third-party interference?

(A) Guyana

(B) Oslo

(C) Pakistan

(D) Maldives

Answers:-

(1) C   (2) D   (3) A   (4) D   (5) B   (6) C   (7) D   (8) D   (9) D   (10) B   (11) B   (12) D   (13) D   (14) C